Aubergine Falafel met Manzanilla
Falafel is een oude snack uit het Midden-Oosten. Het bestaat uit een deeg van kikkererwten of bonen, vermengd met aromatische kruiden en specerijen, dat in kleine hapklare porties wordt gebakken en doet denken aan een ronde kroket. Je kan falafel los eten met een dipsausje, als garnering bij een salade of als vulling van een pitabroodje. Bovendien is het een fantastische bron van plantaardige eiwitten.
Er zijn vele soorten, maar dit recept van falafel is net even anders: aan het deeg - in dit geval van kikkererwten - is aubergine toegevoegd om het gerecht buitengewoon smeuïg te maken.
Maar voordat we je vertellen hoe aubergine Falafel gemaakt wordt, vertellen we je eerst wat de ideale wijn is om erbij te drinken.
Manzanilla: de beste wijn om te combineren met falafel
Manzanilla is de beste wijn voor falafel, omdat hij uitstekend past bij kikkererwten.
Hoe we dat weten? Bijvoorbeeld omdat de tortillitas de camarones (typische garnalenbeignets uit de provincie Cádiz), die voor een groot gedeelte uit kikkererwtenmeel bestaan, het lekkerst zijn in combinatie met een koud glas Manzanilla de Sanlúcar!
Over Manzanilla: zoutig en lekker
Iedereen valt meteen het stimulerende zilte aroma van Manzanilla op, met aangename hints van de zee die, samen met de amandelaccenten, allerlei soorten smaken versterken. Het is tenslotte algemeen bekend dat een snufje zout elk recept doet opleven, zelfs een dessert.
Maar ook de bloemige aroma’s en bittere afdronk maken van Manzanilla een ongelooflijk gastronomische wijn.
Om al deze redenen (en waarschijnlijk nog meer) is Manzanilla de beste wijn om bij dit recept te serveren...
Recept voor 4 tafelgasten
400 gram gehydrateerde kikkererwten
100 gram aubergine, in blokjes
30 gram kikkererwtenmeel
½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel peper
½ theelepel zout
1 theelepel verse fijngehakte peterselie of koriander
½ theelepel gehakte knoflook
Bereiding
- Laat de kikkererwten 24 uur voor het koken weken.
- Meng in een kom alle ingrediënten door elkaar, behalve het kikkererwtenmeel.
- Maal alles, met behulp van een staafmixer, tot een homogene massa en voeg beetje bij beetje het meel toe.
- Maak van het deeg balletjes die in twee happen gegeten kunnen worden.
- Leg ze in een ovenschaal met bakpapier.
- Bak gedurende 20 minuten of totdat ze goudbruin kleuren.