Tonijntartaar
De Amontillado zorgt in combinatie met alle verrukkelijke ingrediënten in het recept voor een totale smaakexplosie. De pittige en frisse smaken worden versterkt, tegelijkertijd zal het zilte aroma van de sherry harmoniseren met de zoute sojasmaak en zullen de hazelnootachtige tonen in de Amontillado het gerecht compleet maken.
Recept voor 4 tafelgasten
400 g. blauwvintonijn (Almadraba)
15 g. Sherry-azijn
10 g. Cream Sherry
1 lente-ui of een halve kleine zoete ui
10 zwart sesamzaad
10 g. wasabi
20 g. sojasaus
10 g. verse geraspte gember
10 g. extra vergine olijfolie
Enkele druppels Sriracha-saus (optioneel)
2 avocado's (optioneel)
Zout
Bereiding
Snijd de tonijn in kleine blokjes van ongeveer een centimeter en meng in een kom met de Cream Sherry, Sherry-azijn, wasabi, gember en een snufje zout. Laat 10 minuten intrekken. Voeg vervolgens de olijfolie, sojasaus en lenteuitjes toe en breng op smaak met extra zout indien nodig. Om de tartaar wat pit te geven, kan men eventueel een paar druppels Sriracha toevoegen. Zet afgedekt in de koelkast en laat een halfuur uur marineren.
Als optie om het gerecht mooi op te dienen kan men twee avocado’s in blokjes snijden, deze dient dan als bodem onder de tonijn. Schep het gemarineerde tonijnmengsel (eventueel met een kookring) op de avocado en versier met de zwarte sesamzaadjes. Serveer de tonijntartaar met de wasabi en extra dressing.