Idiazabal DOP
Traditionele Baskische kaas gemaakt van rauwe melk van Latxa- en Carranzana-schapen met een beschermde oorsprongsbenaming (D.O.P). Er zijn gerookte en niet-gerookte Idiazabal-kazen te koop. Een gladde, harde korst en intense aroma's van schapenmelk. De kaas is licht pittig en in het geval van een gerookte kaas mag de rookgeur niet te intens zijn. De smaak is eveneens intens, maar zeer uitgebalanceerd, met zowel zoete als licht pittige sensaties. Niet bitter.
Recept voor 2 tafelgasten
Kazen Idiazabal DOP
Bereiding
Met een glas Amontillado wordt de smaak van Idiazabal, die op zichzelf al heerlijk is, verrassend versterkt. De smaak van geroosterde noten van de wijn harmonieert met de zoete en licht zure hints van de kaas. In het geval van gerookte Idiazabal-kazen worden de aroma’s en de rooksmaak versterkt door de sherryaroma’s van geroosterde eikenhouten vaten.