Sherry-azijnijs met rood fruit & bloedsinaasappelsiroop
De azijn is de ster in dit dessert. De koude en zure sensatie van het ijs zorgt voor een gastronomische smaakbeleving. De frisse citrussmaak afkomstig van de bloedsinaasappel en het verse rode fruit benadrukken alle nuances van de lange rijping van de Reserva azijn.
Recept voor 4 tafelgasten
Voor het azijnijs:
520 g. volle melk
175 g. room (35%)
45 g. melkpoeder
130 g. dextrose (druivensuiker)
75 g. tafelsuiker
15 g. stabilisator voor ijs
50 g. Sherry Vinegar Reserve
Voor de bloedsinaasappelsiroop:
500 ml. vers bloedsinaasappelsap
100 g. glucosestroop
50 g. suiker
Schil van een sinaasappel
Andere ingrediënten:
Aalbessen
Bosbessen
Bramen
Aardbeien
Blaadjes munt
Bereiding
Verwarm de melk, room, melkpoeder en dextrose op een laag pitje, laat het opwarmen tot 40ºC. Voeg nu de suiker en de stabilisator toe, verwarm dit mengsel tot 80 ºC. Laat het afkoelen en voeg dan pas de azijn toe. Klop het geheel en laat het zeker 8 uur rusten. De optimale temperatuur om ijs te bevriezen en te bewaren is -20 ºC.
Maak vervolgens de sinaasappelsiroop. Doe alle ingrediënten in een steelpan en breng aan de kook tot 105 ºC.
Koel vier diepe borden. Leg in het midden van elk bord een beetje bloedsinaasappelsiroop en schik het rode fruit. Werk af met de azijnijs quenelle.