Geglazuurde vijg in Sherryazijn met kruidige crumble en yoghurtijs
De Sherryazijn zal de geglazuurde vijgen doordrenken en een interessant zuurtje als tegenwicht bieden aan de natuurlijke zoetheid van de vijg. In combinatie met de crumble zal het de kruidenmix versterken en de smaak van het geheel verrijken.
Recept voor 4 tafelgasten
Voor de kruidige crumble:
250 g. bloem of banketbakkersmeel
150 g. boter op kamertemperatuur
100 g. suiker
4 eierdooiers
5 g. Ras el hanout kruiden
2 g. zout
Voor het azijnglazuur:
200 g. kristalsuiker
50 g. Sherryazijn
Andere ingrediënten:
4 vijgen
Yoghurtijs
Basilicum blaadjes
Bereiding
Voor de kruidige crumble:
Plet en kneed met je vingers in een kom alle ingrediënten tot er een kruimelige deegmassa ontstaat. Bak het kruimeldeeg op een bakplaat met bakpapier bekleed in 15-20 minuten op 160 ºC tot deze goudbruin en knapperig kleurt.
Voor het azijnglazuur:
Doe de suiker in een pannetje, laat karamelliseren op laag vuur tot dat de suiker begint te kleuren, blus dan af met Sherrazijn.
Glazuur de gehalveerde vijgen in de pan zonder ze te garen. Leg op ieder bord twee halve vijgen en doe er de crumble over. Leg daar een royale quenelle van het yoghurtijsijs naast en werk af met wat blaadjes basilicum.